Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krajanka orzechowa"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2135
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 976
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 215
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2135
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 976
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 215
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Składniki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski włóż miękki tłuszcz, utrzyj mikserem na biały puch. Wciąż ucierając wsyp cukier puder oraz cukier wanilinowy. Następnie wbij jajka, miksuj 3-5 min. Na koniec stopniowo dosypuj mąkę z proszkiem i ucieraj, aż ciasta dokładnie się połączą.
Ciasto przełóż do miski, przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Ciasto rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz też odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim dno formy. Wierzch ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C.
Przygotuj masę. Do rondelka włóż masło, dodaj miód oraz cukier. Podgrzewaj mieszając, aż wszystkie się rozpuszczą. Wystudź. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Dodaj ją do wystudzonej masy karmelowej, wsyp orzechy, całość wymieszaj.
Masę przełóż na podpieczony spód. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 15-20 min w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 610 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie