Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krajanka z migdałami"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20685
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 52
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5197
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20685
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 52
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5197
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 60
Składniki
Odłóż 10 dag migdałów, a pozostałe zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Olej zagotuj wraz z cukrem i miodem. Odstaw do wystudzenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Sypkie małymi porcjami dodawaj do ucieranego oleju z miodem i cukrem. Wbij jajka. Dodaj mielone migdały. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia (ew. spód i brzegi blachy posmaruj masłem oraz oprósz tartą bułką). Na spodzie równomiernie rozprowadź przygotowane ciasto. Wierzch posmaruj skondensowanym mlekiem (słodzonym).
Z odłożonych migdałów i kandyzowanych wisienek zrób efektowne dekoracje (ułóż z nich np. gwiazdki lub kwiatki). Piernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz 45–50 minut.
Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia. Dopiero zimny piernik potnij na porcje, tak aby na każdym kawałku ciasta była dekoracja z wisienek i migdałów.Źródło: Tina