Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krajanka z truskawkami"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2144
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 983
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2144
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 983
Składniki
Czekoladę połam na kawałeczki. Wrzuć do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą. Czekoladę stop, mieszając. Ciastka pokrusz w malakserze. Okruszki wymieszaj z czekoladą.
Blachę o wymiarach 20x24 cm wyłóż pergaminem. Spód wylep 1/2 przygotowanej masy z ciastek. Mocno dociśnij palcami. Resztę masy rozsmaruj cienko na kawałku pergaminu i wstaw do lodówki na 30 minut.
Truskawki opłucz, osącz, usuń szypułki. Owoce ustaw pionowo na przygotowanym spodzie. Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, poczekaj, aż spęcznieje, a następnie rozpuść ją, podgrzewając. Twaróg wymieszaj z syropem z porzeczki oraz cukrem. Masę ostrożnie połącz z żelatyną. Rozsmaruj na truskawkach. Wierzch wygładź. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Pozostałą masę z ciastek wyjmij z lodówki, drobno pokrusz. Gotowe ciasto posyp przygotowaną kruszonką. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
ok. 45 minut. Chłodzenie ciasta 2 godziny. 1 porcja 450 kcalŹródło: Tina