Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krążki karmelowe z jabłkami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 233
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 233
Składniki
Połącz mleko, cukier i drożdże. Przykryj i odstaw na 5 minut.
Przesiej mąkę i sól. Dodaj mleko z drożdżami i łyżkę cukru oraz jajko. Najpierw miksuj robotem, a potem zagnieć ręcznie ciasto.
Rozwałkuj ciasto do prostokąta 20 x 30 cm. 100 g masła posiekaj i poukładaj na 2/3 ciasta. Złóż ciasto na trzy. Zagnieć i rozwałkuj je jeszcze 2 razy. Na koniec zawiń kulę ciasta w folię i włóż do lodówki na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ciasto rozwałkuj do prostokąta 25 x 35 c.m. Posmaruj resztą masła, zostawiając z jednej dłuższej strony suche 2 cm. Posyp kawałkami jabłka, resztą cukru i kardamonem. Zroluj i potnij na 12 plastrów. Piecz 12-15 minut.
W rondelku wymieszaj brązowy cukier, śmietanę i masło. Gotuj na małym ogniu 2-3 minuty. Ostudź i rozpuść puder. Polej karmelem schłodzone ciastka i posyp orzechami.Źródło: Olivia