Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krem truskawkowy"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 203
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 176
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 203
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 176
Składniki
Truskawki przebierz, umyj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw na sicie do osączenia, a następnie usuń szypułki. Większe sztuki pokrój na połówki lub ćwiartki. Zmiksuj na gładką masę.
Do wysokiego naczynia wlej zimne mleko. Wrzuć zmiksowane wcześniej truskawki. Chwilę razem miksuj, a następnie wsyp cukier kryształ oraz 1 opakowanie cukru waniliowego.
Śmietankę ubij na sztywno razem z drugim opakowaniem cukru waniliowego. Część odłóż do dekoracji, resztę wlewaj porcjami do mlecznej zupy owocowej. Całość wymieszaj starannie i rozlej do miseczek.
Orzeszki pistacjowe posiekaj grubo, wsyp na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i praż 2-3 minuty, często mieszając. Zupę udekoruj odłożoną bitą śmietaną (możesz rozprowadzić ją wykałaczką, tworząc wzorki), orzeszkami pistacjowymi i listkami mięty lub melisy.
czas ok. 20 min; porcja – 450 kcal, cena 2,70 złŹródło: Świat kobiety