Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremowy sernik morelowy z kruszonką"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 34
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 119
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 115
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 34
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 119
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 115
Składniki
Połowę masła stop, odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj z 1/2 cukru i cukrem waniliowym. Dodaj stopione masło. Szybko zagnieć kruszonkę.
Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsyp 2/3 przygotowanej kruszonki. Dociśnij ją do dna formy. Resztę kruszonki włóż do lodówki. Spód sernika wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 10 minut.
W tym czasie morele przełóż na sitko, poczekaj, aż ociekną z zalewy. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika, posmaruj konfiturą.
Twaróg utrzyj z pozostałym masłem i cukrem. Kolejno wbij jajka, dodaj sok z cytryny i proszek budyniowy. Masę serową dobrze wymieszaj. Wyłóż na podpieczony spód z konfiturą.
Morele pokrój na cząstki. Ułóż na wierzchu ciasta, lekko wciśnij je w masę serową. Wierzch posyp pozostałą kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st.
Piecz jeszcze 50 minut (ew. 10 minut przed końcem pieczenia, przykryj kawałkiem folii aluminiowej, aby sernik zbytnio się nie przyrumienił). Czekoladę stop. Wystudzone ciasto udekoruj paseczkami stopionej czekolady.
ok. 20 minut
Pieczenie ok. 1 godziny
porcja ok. 410 kcalŹródło: Tina