Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kresowa kutia z miodem"
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 12
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24318
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 12
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24318
Składniki
Pszenicę przebierz, zalej wrzątkiem i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (ok. 3 godzin). Odcedź i wystudź.
Mak opłucz na sitku, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, gotuj jeszcze 10 minut, zdejmij z ognia. Kiedy mak zupełnie wystygnie, osącz go, a potem trzykrotnie zmiel. Połącz z odcedzoną pszenicą.
Miód stop, podgrzewając na małym płomieniu. Płynną masę wymieszaj z cukrem, zalej mak oraz pszenicę. Dodaj rozdrobnione bakalie. Wymieszaj, wstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj.Źródło: Naj