Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krewetki z cytrusami"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 495
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 77
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 495
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 77
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 157
Składniki
Krewetki oczyść, op łucz i osusz. Posyp solą oraz 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Na koniec skrop je 2 łyżkami oleju, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem do lodówki.
Sałaty umyj, porwij na mniejsze kawałki, włóż do miski. Fenkuł oczyść, pokrój drobno i razem z przekrojonymi na połówki suszonymi pomidorami dodaj do sałatki. Obierz pomarańczę i grejpfruta, połowę miąższu z każdego owocu dodaj do miski.
Z pozostałej połowy pomarańczy i grejpfruta wyciśnij sok do rondelka. Dodaj łyżkę cukru. Powoli zagotuj całość, a potem schłodź. Krewetki usmaż na rozgrzanym oleju do czerwoności. Zalej białym winem. Ogrzewaj, aż alkohol odparuje. Przygotowaną sałatkę skrop olejem i ostudzonym sokiem, porozkładaj do misek. Na wierzchu ułóż krewetki. Udekoruj pokrojoną papryczką chili.Źródło: Świat kobiety