Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krokiety z oscypkiem i bryndzą"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5212
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4987
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 41
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 213
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5212
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4987
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 41
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 213
Składniki
Ziemniaki obieram, opłu kuję i gotuję do miękkości w posolonej wodzie. Gotowe odcedzam i odstawiam, by wystygły. Zimne mielę w maszynce do mięsa (albo przeciskam przez praskę do ziemniaków) razem z bryndzą.
Oscypek ścieram na tarce o małych otworkach. Jajko rozbijam, ubijam trzepaczką, dodaję do oscypka i mieszam. Masę przekładam do ziem- niaków zmielonych z bryndzą. Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem, starannie mieszam nadzienie.
Przygotowuję ciasto naleśnikowe: mleko miksuję z wodą gazowaną oraz jajkiem, olejem i szczyptą soli. Nie przerywając ucierania, wsypuję mąkę (powinno być jej tyle, by ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany).
Na rozgrzanej patelni smażę kolejno 10 naleśników. Każdy smaruję porcją nadzienia i składam krokiety. Ew. panieruję je jeszcze w jajku oraz bułce i podsmażam na oleju.Źródło: Tina