Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Królewski deser z pigwą i czekoladą"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 193
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 193
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 14
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 6,90 zł
Pigwy myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki, najlepiej za pomocą drylownicy do jabłek. Dzięki temu będziemy mieli całe owoce z wydrążonym środkiem, które lepiej się ugotują.
Z cytryn ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wyjmujemy miąższ. Wino wlewamy do garnka, dodajemy pół litra wody, cukier, skórkę i sok z cytryny, wanilię, laskę cynamonu, doprowadzamy do wrzenia. Do płynu wkładamy owoce pigwy i gotujemy ok. 30 minut, aż będą miękkie.
Pistacje łuskamy i drobno siekamy.
Pokrojoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Osączone owoce pigwy ustawiamy na deserowym talerzyku, polewamy jeszcze ciepłą czekoladą i posypujemy posiekanymi pistacjami.Źródło: Rewia