Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Królewski przekładaniec"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 153
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 114
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 153
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 114
Składniki
Mąkę zagnieć z masłem, 2 łyżkami letniej wody i szczyptą soli tak, aby powstało gładkie ciasto. Odłóż je na godzinę w chłodne miejsce.
Z połowy ciasta rozwałkuj placek, pokrój go w prostokąty o wielkości 6x4 cm (20 szt.) i rozłóż je na blachach. Piecz w temperaturze 180o C około 15 min.
Resztę ciasta rozwałkuj na placek i wyłóż nim brytfannę o wielkości 24x30 cm. Utrzyj żółtka z połową cukru. Białka ubij z pozostałym cukrem na pianę. Obie masy lekko połącz i dodaj przesiane kakao oraz drobno posiekane orzechy.
Kakaową masę rozsmaruj na jasnym cieście w brytfannie. Piecz w temperaturze 180o C około 30 min. Pozostaw do wystygnięcia. Z mleka i proszku budyniowego ugotuj gęsty krem i dodaj żółtko.
Miękkie masło utrzyj z cukrem. Kiedy budyń będzie już chłodny, dodaj utarte masło i ubij wszystko tak, aby powstał gładki krem.
Posmaruj nim ciasto. Rozłóż na jego powierzchni upieczone prostokąty i poprósz cukrem pudrem. Pokrój ciasto. Smacznego.
<strong>: 90 minut. Porcja: 417 kilokalorii.</strong>
Zwarzony krem możesz uratować. Wstaw go do większego naczynia z gotującą się wodą i miksuj do uzyskania gładkiej masy.Źródło: Świat i Ludzie