Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki ucieszą każdego łasucha. A jeśli są z kremem i owocami przyjemność jest jeszcze większa.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 121
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 229
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 121
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 229
Składniki
Mąkę siekamy z chłodnym masłem i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciast. Jeśli ciast będzie się "sypało" można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość o 3-5 mm i wypełniamy nim foremki.
Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku do czasu kiedy uzyskają złoto - brązowy kolor. Następnie wyjmujemy je i pozostawiamy do ostygnięcia. Babeczki bez problemu odchodzą od foremek, więc ich wyjęcie nie stworzy problemów. Wystudzone babeczki napełniamy ubitą z cukrem pudrem kremówką lub jeśli ktoś woli wybranym przez siebie kremem (świetnie sprawdza się tu krem budyniowy lub waniliowy).
Do dekoracji można użyć owoców, galaretki, gotowych ozdób lub czego dusza zapragnie. Jeśli zdecydujecie się na owoce to dobrze jest je "polakierować" za pomocą galaretki - tak przygotowane będą się pięknie prezentować i smakować wyjątkowo. Smacznego