Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche motylki"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 112
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 41
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 112
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 41
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj przesiany cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Foremką w kształcie motylka wytnij ciasteczka. W każdym ciasteczku delikatnie zrób małe wgłębienia i wciśnij w nie jagody. Ciasteczka przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw blachę z ciasteczkami, piecz 15-20 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Rada: W ciasteczka zamiast jagód możesz powciskać rodzynki, suszoną żurawinę, kolorowe groszki czekoladowe lub z orzechem w środku. Ciasteczka można również przygotować bez owoców a po wystudzeniu udekorować je pisakami tortowymi lub samodzielnie przygotowanym lukrem (może być kolorowy) i posypać kolorowymi posypkami cukrowymi.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 130 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie