Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche pieguski"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 19
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 19
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 22
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 19
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 19
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 22
Składniki
Czekoladę pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Rodzynki wrzuć do miseczki, zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 minut. Następnie osącz na sicie, oprósz 1 łyżką mąki. Do pozostałej przesianej mąki dodaj sól oraz sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszaj.
Tłuszcz włóż do miski, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując, dodaj jajko. Następnie w 2-3 porcjach wsyp suche , czekoladę oraz bakalie, dokładnie zmiksuj. Ciasto włóż do lodówki na około 60 minut.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywaj niewielkie kawałki i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
Ułóż je na blasze, lekko spłaszczając, i zachowując między nimi odstępy (w trakcie pieczenia lekko się rozpłyną). Piecz 15-20 mi nut w temperaturze 180°C.Źródło: Świat i Ludzie