Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche rurki z kremem"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20699
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 55
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5205
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20699
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 55
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5205
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 74
Składniki
Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj śmietanę. Zagnieć. Chłodź godzinę.
Rozwałkuj ciasto cienko i podziel na kwadraty. Owiń posmarowane masłem formy do rurek. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C.
Żółtka zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, mąką i połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj. Dodaj masę i gotuj jak budyń do zgęstnienia. Zmiksuj i wystudź. Rozbij masło i powoli dodawaj do niego masę. Schłodzonym kremem napełnij rurki.
Żeby się nie zwarzył
kremu muszą mieć tę samą temperaturę. Najlepiej, by była pokojowa. Dlatego masło należy parę godzin wcześniej wyjąć z lodówki. Zawsze dodawaj budyń do masła, nigdy odwrotnie. Inaczej krem może się zwarzyć. Wstaw go do lodówki. Widzisz, że zaczyna się warzyć? Schłodź go. Trzymaj w lodówce 30 minut, Miksuj na najwyższych obrotach.Źródło: Takie jest życie