Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27489
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 173
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1237
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27489
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 173
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1237
Składniki
Ciasto. Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i sól, siekamy. Wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą. Na godzinę wkładamy do lodówki.
Farsz. Dynię wkładamy do nagrzanego do 180oC piekarnika. Pieczemy na dolnym poziomie, aż będzie miękka. Skórę usuwamy, miąższ miksujemy.
3/4 ciasta wałkujemy. Wylepiamy nim dno i boki, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Purée z dyni miksujemy z jajkami, cukrem, solą i wszystkimi przyprawami korzennymi na puszystą masę.
Pod koniec wlewamy skondensowane mleko i jeszcze chwilę mieszamy. Farsz wylewamy na przygotowany spód. Dekorujemy wałeczkami z reszty ciasta. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 0,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 241 kcal Białko 2,8 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 31 gŹródło: Rewia