Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy mazurek z serem i bakaliami"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj migdały, masło, żółtka oraz cukier puder. Zagnieć. Rozdziel. Każdą porcję ciasta osobno zawiń w folię. Włóż do lodówki na około 30 minut.
Przygotuj masę serową. Twaróg utrzyj z masłem, cukrem, żółtkami oraz proszkiem budyniowym. Wyjmij jedną porcję ciasta. Cienko ją rozwałkuj. Blachę wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Z reszty ciasta uformuj wałeczki. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta.
Jajko roztrzep. Posmaruj kratkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 40 minut. Wystudź. Udekoruj owocami kandyzowanymi.
<strong>Wersja błyskawiczna: na herbatnikach</strong>
Blachę przykryj pergaminem. Następnie spód i brzegi wyłóż kruchymi ciastkami np. herbatnikami (będziesz potrzebować 2–3 paczki po 10 dag). Przytnij wystające brzegi ciastek.
Ser włóż do malaksera. Dodaj resztę składników masy. Miksuj kil ka minut. Kiedy wszystkie dobrze się połączą, przełóż masę do blachy. Wierzch wygładź. Piecz ok. 30 minut w temp. 190 st.
Po wystudzeniu mazurek wyjmij z formy. Wierzch udekoruj kratką zrobioną z polewy czekoladowej albo masy marcepanowej wyciskanej przez szprycę z małym otworkiem.Źródło: Tina