Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruchy placek z rabarbarem"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 998
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1113
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11401
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 998
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1113
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11401
Składniki
ciasta zagniatam tak długo, aż stanie się jednolite (można też użyć malaksera, by skrócić czas przygotowania). Ciasto dzielę na dwie równe części, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok. godziny.
Następnie jedną część ciasta rozwałkowuję na cienki placek, wkładam go do blaszki (20 x 35 cm) i wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę rabarbarową i drugą część ciasta.
Rabarbar myję, obieram i kroję w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszam z cukrem i odstawiam na godzinę. Potem na sitku odsączam sok, a miąższ mieszam z bułką tartą i wykładam na ciasto w blaszce.
Drugą część ciasta również cienko rozwałkowuję, ale tę kroję na paski o szerokości 1-2 cm. Z pasków układam na warstwie rabarbaru krateczkę.
Piekę ciasto 10 min w temp. 200°C, a potem jeszcze 30 min w temp. 180°C. Studzę i posypuję cukrem pudrem.
75 min • Porcja 230 kcal • Koszt porcji 50 gr • Przepis na ok. 18 porcji
Dagmara Wąsińska z KonieczekŹródło: Kobieta i życie