Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kulebiak ryżowy"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 227
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 525
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 227
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 525
Składniki
Drożdże pokrusz, ut rzyj z łyżeczką mąki i cukru oraz odrobiną letniego mleka. Przygotowany zaczyn odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej ze szczyptą soli, dodaj wyrośnięty zaczyn i resztę letniego mleka. Wbij dwa jajka. Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę. Starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Ryż ugotuj na sypko ze sporą szczyptą soli oraz curry. Obraną cebulę posiekaj, przesmaż na oleju. Dodaj do ryżu razem z posiekaną natką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pozostałe jajka ugotuj na twardo, posiekaj. Makrele wyfiletuj, rozdrobnij.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Układaj warstwami wędzoną rybę, posiekane jajka oraz masę ryżową. Zwiń kulebiak, nadając mu podłużny kształt. Ułóż na blasze, a gdy wyrośnie, piecz około 60 min w 180 st.
porcji, czas ok. 120 min; porcja – 370 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety