Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kuleczki z soczewicy"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 487
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24467
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 487
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24467
Składniki
Soczewicę przełóż na sitko. Opłucz pod bieżącą wodą i poczekaj, aż dokładnie ocieknie. W tym czasie czosnek i cebulę obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj.
Natkę pietruszki i kolendrę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Trochę ziół odłóż do dekoracji, a resztę posiekaj. Osączone ziarenka soczewicy zmiel albo zmiksuj. Wymieszaj z cebulą, czosnkiem, żółtkiem i tartą bułką. Dodaj rozdrobnione zioła. Masę przypraw na pikantnie solą i białym pieprzem.
Uformuj z niej niewielkie kuleczki. Usmaż je w głębokim tłuszczu na rumiano. Wyjmij, osącz na papierowym ręczniku. Ułóż na talerzu przykrytym listkami sałaty. Udekoruj krążkami cebuli i odłożonymi ziołami. Podawaj np. z jogurtem naturalnym.Źródło: Naj