Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak na warzywach"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 111
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 424
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 111
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 424
Składniki
Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj go z zewnątrz oraz od środka solą i pieprzem. Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki, oprósz majerankiem.
Śliwki pokrój w plasterki. Jabłka i śliwki nałóż do kurczaka. Masło rozpuść, wymieszaj z 1 łyżką mieszanki ziół, polej kurczaka. Przykryj, wstaw do lodówki.
Warzywa obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie plasterki, ziemniaki, cebulę i seler w sporą kostkę. Warzywa wymieszaj z oliwą i resztą ziół. Rozłóż na dnie brytfanki. Na to połóż kurczaka.
Piecz 60-70 minut w 200oC, podlewając powstającym sosem.Źródło: Naj