Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kutia z bakaliami"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 971
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20985
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 971
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20985
Składniki
Pszenicę przebierz, zalej wrzącą wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (3–4 godziny). Odcedź i odstaw do wystudzenia.
Mak opłucz, zalej zimną wodą, do prowadź do wrzenia. Gotuj 10 minut, zdejmij z ognia. Kiedy mak wystygnie, osącz go na sitku, a potem trzykrotnie zmiel. Połącz z pszenicą.
Rodzynki przebierz, orzechy i migdały grubo posiekaj, a suszone owoce potnij na kawałeczki. Miód włóż do garnka, rozpuść, podgrzewając. Płynną masę wymieszaj z cukrem pudrem oraz aromatem migdałowym. Mieszanką zalej mak i pszenicę.
Dodaj bakalie. Wymieszaj, wstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj, np. skórką pomarańczy.Źródło: Tina