Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kwiatki z masy elastycznej"
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Składniki
Z żelatyny przygotuj skoncentrowany roztwór: żelatynę namocz w 1/3 szklanki wody. Lekko podgrzej, rozpuść (uważaj, by się nie spaliła). Przestudź. Miksuj na wolnych obrotach, wsypując cukier puder. Zmiksuj na elastyczną masę (powinna przypominać plastelinę – jeśli nie masz miksera, rękami wyrabiaj masę około 10 minut).
Masa szybko schnie i twardnieje, dlatego owiń ją w folię spożywczą i odrywaj po kawałku.
Z małej ilości masy uformuj stożek, potem nadając mu kształt gruszki. Nadziej na patyczek od szaszłyków. Z masy kolejno lep niewielkie placuszki, lekko zwilżając je wodą. Przyklejaj je do gruszki, formując płatki.Źródło: Chwila dla Ciebie