Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łaciaty sernik"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 132
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 135
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 100
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 132
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 135
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 100
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22716
Składniki
Zagnieć ciasto z mąki, zimnego masła, połowy szklanki cukru, kwaśnej śmietany, 2 żółtek oraz łyżeczki proszku do pieczenia. Formę wyłóż pergaminem, wylep przygotowanym ciastem.
Pozostałe żółtka zmiksuj z resztą cukru. Dalej miksując, stopniowo dodawaj zmielony biały ser, budyń w proszku (np. waniliowy), mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Wszystkie białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ostrożnie wmieszaj do masy serowej. Osobno ubij na sztywno schłodzoną kremówkę. Również dodaj do masy na sernik, przemieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Powstałą masę serową podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, wymieszaj. Na spód z ciasta wylewaj na zmianę jasną i ciemną masę serową. Formę wstaw do piekarnika. Piecz sernik 80-90 minut.
Polewę rozpuść wg przepisu. Udekoruj ostudzony sernik.
12 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 340 kcal cena 1,90 zł.
Zamiast polewy lub lukru do ciasta warto wykorzystać naturalny płynny miód. Posmaruj nim ciasto, gdy lekko przestygnie. Dodatkowo, w miodzie możesz zatopić orzechy, płatki migdałów lub rodzynki.Źródło: Świat kobiety