Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27448
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 155
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 178
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1169
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27448
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 155
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 178
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1169
Składniki
Żółtka oddzielamy do białek. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym do białości. Stopniowo, cały czas ucierając, dodajemy mleko, alkohol i mąkę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i lekko mieszamy łyżką lub mikserem nastawionym na najniższe obroty. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe.
W garnku rozgrzewamy olej. Przełożone do szprycy lub do dzbanuszka z małym dzióbkiem ciasto wylewamy na średnio gorący olej, nadając mu kształt zawijasów. Smażymy na złoto. Osączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 1,20 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 208 kcal Białko 8,5 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 46 gŹródło: Rewia