Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabraknąć w karnawale. Problem w tym, że ich wykonanie jest dość czasochłonne. Już sama wizja sprzątania kuchni ze wszechobecnej mąki zniechęca wiele osób do smażenia faworków w domowych warunkach. Tymczasem te ze sklepu nigdy nie są tak pyszne, jak domowe… Jeśli należysz do tych wielbicieli karnawałowych słodkości, którzy nie lubią ich robić samodzielnie, koniecznie wypróbuj przepis na lany chrust. Ta wariacja na temat tradycyjnych faworków jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Nie trzeba używać stolnicy i wałka!
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 55
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 55
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Połącz żółtka z mlekiem. Stopniowo dodawaj do nich mąkę, cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Pod koniec dodaj spirytus. Wymieszaj uzyskaną masę łopatką z pianą z białek.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego lub po prostu woreczka foliowego z wyciętym w rogu otworem. Rozgrzej około centymetrową warstwę tłuszczu na patelni lub w garnku z grubym dnem. Gdy będzie gorący, wylej na niego porcję ciasta, tworząc z niego esy-floresy lub inne wzory. Umaż na rumiany kolor z obu stron. Przełóż na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu i wysmaż tak samo koleją porcję ciasta – do jego wyczerpania.
Gdy lany chrust wystygnie, oprósz go cukrem pudrem z użyciem sitka o drobnych oczkach.