Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały francuski deser przykryty warstwą kruchego karmelu
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 102
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 209
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 102
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 209
Składniki
Do szklanki wbij jedno żółtko, dodaj cukier i wlej śmietankę w ilości takiej żeby otrzymać pół szklanki mieszanki (125 ml). Wymieszaj widelcem do otrzymania jednolitej konsystencji. Zwróć uwagę żeby żółtko dobrze się roztrzepało, a cukier rozpuścił. Przelej do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 150 ml tzw. kokilki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 45 min. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostudzenia a następnie wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
Karmel: Składniki umieść w rondelku i gotuj do uzyskania karmelu. Co jakiś czas mieszaj zawartość obracając garnkiem, nie używaj łyżki ani innych narzędzi do mieszania. Karmel jest gotowy gdy cukier uzyska barwę bursztynu a z garnka zacznie się ulatniać lekki dym. Znak to że cukier zaczął się przypalać i jest gotowy do wylania na creme brulee (z jęz. franc. przypalony krem). Rozprowadź karmel w miarę cienką i równomierną warstwą, przechylając kokilkę tak jak przy rozprowadzaniu ciasta na naleśniki. Deser jest gotowy do spożycia, smacznego!