Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Leczo na plackach ziemniaczanych"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1136
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 625
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 181
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1136
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 625
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 181
Składniki
Obraną cebulę drobno posiekaj. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Pomidory umyj i podziel na ćwiartki, a boczek w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z boczkiem. Dodaj paprykę i duś, aż będzie półmiękka. Wrzuć pomidory i posól, dopraw pieprzem i duś około 5 minut. Na końcu wbij jajko. Mieszaj leczo, dopóki jajko się nie zetnie.
Przygotuj placki. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Następnie zalej letnim mlekiem, dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek. Masę zagęść mąką i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż placki z ciasta ziemniaczanego, z obu stron do przyrumienienia.
Połowę placków ziemniaczanych rozłóż na talerze. Nałóż na nie leczo i przykryj pozostałymi plackami. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.Źródło: Na żywo