Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 126
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 25
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 126
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 25
Składniki
Mleko w proszku wymieszaj z mlekiem płynnym, dodaj laskę wanilii. Gotuj, aż pojawią się bąbelki, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 30 minut. Wyjmij laskę wanilii, zeskrob nożem ziarenka i dodaj je do mleka.
Rozgrzej piekarnik do 300 stopni C. Żółtka ubij z ksylitolem i szczyptą soli. Stopniowo dodawaj do nich przestudzone mleko. Rozlej masę do foremek, wstaw je w kąpieli wodnej do piekarnika (można umieścić je na blasze wypełnionej wodą na wysokość ok. 1,5-2 cm). Piecz w wysokiej temperaturze przez 25 minut. Zostaw do wystudzenia, schłodź w lodówce.
Przed podaniem polej miodem lub syropem klonowym. Jeśli zależy ci na chrupiącej skorupce, posyp wierzch deseru odrobiną cukru trzcinowego i wstaw pod nagrzaną górną grzałkę piekarnika, by cukier się skarmelizował.
• 35 minut+ czas odstawienia • dla 4 osób • cena ok. 14 złŹródło: Show