Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lekki mus z Granny Smith"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 185
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 185
Składniki
Umyj jabłka. Obierzcie je wspólnie cienko ze skórki. Przekrój na ćwiartki, pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój jabłka w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Zagotuj w garnku wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć goździki i cukier. Gotuj ok. 2 minut, by syrop przeszedł zapachem goździków, a cukier się rozpuścił. Wrzuć do wrzątku pokrojone jabłka.
Posyp szczyptą cynamonu i wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut, by jabłka zmiękły. Świetny deser na ciepło i na zimno.
Czas przygotowania: 30 minut, 165 kcal, cena porcji: ok. 1,30 zł, dla 4 osóbŹródło: Olivia