Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lekkie krążki ptysiowe z truskawkami"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1743
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 248
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 114
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1743
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 248
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 114
Składniki
Mąkę przesiej. Masło, wodę i sól zagotuj w rondlu. Ciągle mieszając, dodawaj porcjami mąkę i gotuj przez 5-6 minut, by ciasto się zaparzyło. Gdy masa przestanie przylepiać się do ścianek garnka, przełóż ją do miski, by ostygła. Po ok. 10 minutach zmiksuj masę, dodając po jednym jajku.
Na pergaminie narysuj 14 krążków o średnicy ok. 6 cm. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na krążki na pergaminie. Piecz 20 minut w 180oC. Zostaw do ostygnięcia na kratce.
Żółtka zmiksuj z połową cukru i mąką. Mleko zagotuj z resztą cukru. Do wrzącego mleka wlej, energicznie mieszając, masę jajeczną. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Dodaj ekstrakt waniliowy. Zostaw do ostygnięcia.
Na każdy krążek połóż po porcji kremu. Truskawki umyj, oczyść, drobniutko pokrój, rozłóż na krążkach. Posyp cukrem pudrem.Źródło: Naj