Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Limonkowy sernik z jagodami"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 91
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 154
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1126
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 536
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 91
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 154
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1126
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 536
Składniki
ok. 50 minut
Jedno jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka. Białko ubić na sztywno. W czasie ubijania wsypać szczyptę soli, opakowanie cukru wanilinowego oraz 5 dag cukru. Pianę z białka połączyć z żółtkiem. Potem wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać ciasto na biszkopt łyżką.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem. Na jej spodzie rozsmarować przygotowany biszkopt. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni C. Piec około 12 minut. Wystudzić.
Limonki sparzyć, osuszyć, otrzeć ze skórki i wycisnąć sok. Pozostałe jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli.
Całą śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć na gładką masę z 12,5 dag cukru. Na koniec dodać skórkę z limonek i wszystko wymieszać.
Twaróg wymieszać z sokiem z limonek oraz masą żółtkową. Potem delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Dodać pianę z białek. Masę rozsmarować na gładko na biszkoptowym spodzie. Tort wstawić na co najmniej 6 godzin do zamrażalnika, a jeszcze lepiej zamrażać przez całą noc.
W rondelku zagotować 100 ml wody. Wsypać resztę cukru i gotować dalej przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Przygotowany w ten sposób, przestudzony syrop cukrowy wymieszać z umytymi i osuszonymi jagodami. Następnie zmiksować całość na gładką masę.
Zimną masę jagodową rozsmarować na wyjętym z zamrażarki torcie. Na powierzchni utworzyć łyżką fantazyjne fale. Ponownie zamrozić.
Na około 20 minut przed podaniem tort wyjąć z zamrażarki i przełożyć do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie go pokroić. Gotowy tort lodowy udekorować listkami świeżej mięty i ewentualnie owocami (np. jagodami, malinami, porzeczkami).Źródło: Życie na gorąco