Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na pewno każdy z nas pamięta lizaki przygotowywane w domu, Lizaki z cukru przygotowane w domowych warunkach są bardzo smaczne. Pamiętam jak tata robił malc (karmel z cukru ) i rozlewał na przykrywki od garnków i z tego wychodziły pyszne lizaki. Tak samo w karmelu obtaczaliśmy jabłka są przepyszne.
garnek łyżka, przykrywki, talerzyki, patyczki do szaszłyków
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Do niedużego rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, mieszamy podgrzewając na małym płomieniu ognia , dodajemy sok z cytryny ( nie koniecznie ) nagrzewamy do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru i zmiany koloru cukru na kolor karmelu. Przykrywki lub talerzyki natłuszczamy olejem. Następnie otrzymaną masę rozlewamy na przygotowane , natłuszczone naczynia wkładamy drewniane wykałaczki do szaszłyków i odkładamy lizaki do całkowitego zastygnięcia. Rada; Cukier na ogniu podczas rozpuszczania można potrzymać trochę dłużej wtedy wyjdzie nam więcej nasycony brązowy kolor. Tym samym sposobem możemy w karmelu obtoczyć jabłka i odłożyć do stężenia, otrzymamy wtedy również pyszny smakołyk.
Jabłka w karmelu.
Przygotowanie lizaków.