Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łódki z bakłażanów"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Rozetnij 2 bakłażany wzdłuż, usuń środki. Wydrążone połówki bakłażanów posyp solą, odłóż na ok. 20 minut, aż puszczą gorzki sok. Kuskus zalej wrzątkiem, tak aby woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Odstaw na 10 minut, by kuskus spęczniał. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Papryki oczyść i razem z ostatnim bakłażanem pokrój w niewielką kostkę.
Rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć na nią: cebulę, czosnek, paprykę i kostki bakłażana, smaż przez 5 minut. Połącz z kuskusem, ziołami i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem, cynamonem oraz papryką. Połówki bakłażanów opłucz, osusz, nałóż farsz. Skrop oliwą. Piecz 30 minut w 180°C.Źródło: Naj