Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak tylko zaczyna się czerwiec i pojawiają się truskawki oraz cieplejsze dni wygotowuję lody truskawkowe. Moje lody mają tylko trzy składniki: truskawki, śmietankę i cukier. Ja stosuję kremówkę, gdyż wtedy lody mają aksamitną strukturę. W przypadku chudszej śmietanki lub mleka w lodach mogą być wyczuwalne kryształki lodu. Maszynkę do lodów kupiłam w dyskoncie – super daje radę, świetnie napowietrza masę lodową.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 816
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 517
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 816
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 517
Składniki
1. Wkład od maszynki do lodów wkładam do zamrażalnika dzień wcześniej. 2. Truskawki myję i obieram z szypułek. Chłodzę w lodówce. Podobnie śmietankę. 3. Do kielicha blendera wrzucam truskawki, zalewam śmietanką, dodaje cukier.
4. Miksuję na „koktajl”
5. Wkład wkładam do maszynki do lodów i włączam ją. Delikatnie wlewam „koktajl”. 6. Czas produkcji lodów jest uzależniony od temperatury „koktajlu”. U mnie wychodzi 20-30 min. Zauważyłam jednak, że za zimny „koktajl” może się szybko zmrozić na ściankach urządzenia a masa wewnątrz nie zdąży się zgęstnieć, a na dodatek śmigiełko potrafi się wtedy zacinać. Lepiej moim zdaniem jak „koktajl” jest chłodny – trochę dłużej masa się mrozi, ale jest lepiej napowietrzona, a przez to ma fajną strukturę.
7. Gotową masę przekładam do plastikowych pojemników na żywność i wkładam do zamrażalnika. Lody są najlepsze po kilku godzinach lub następnego dnia. Lodów nie wkładam razem z wkładem do zamrażalnika, gdyż zrobią się bardzo twarde i ciężko je będzie wyjąć – długo trzeba czekać aż się trochę rozmrożą przed podaniem.