Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lody jogurtowo-jagodowe"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3152
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 258
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3152
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 258
Składniki
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem na średnich obrotach. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier wanilinowy oraz cukier puder. Jogurt przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą śmietankę, całość bardzo delikatnie wymieszaj łyżką.
Na dno pojemniczków lub foremek na lody wlej po łyżce masy jogurtowo-śmietanowej. Wstaw do zamrażalnika na minimum 1 godzinę.
Jagody przebierz, oczyść z ogonków i liści, dokładnie umyj. Delikatnie osusz. Przełóż do rondelka, dodaj cukier i zagotuj. Następnie zmiksuj blenderem na gładki mus i przetrzyj przez gęste sitko. Schłodź. Do białka dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Dodaj mus jagodowy, delikatnie wymieszaj.
Na zmrożony jogurt wlej po porcji musu jagodowego, a następnie wylej pozostałą masę jogurtowo-śmietanową. Całość lekko przemieszaj widelcem. W każdą porcję wbij patyczek do lodów. Pojemniczki wstaw ponownie do zamrażalnika na około 5 godzin.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 170 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie