Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lody orzechowe uwielbiam, to mój smak. Jeżeli idę gdziekolwiek na lody, to tam gdzie mają smak orzechowy. Gdyby przypadkiem nie było takich lodów, nie wchodzę. Ostatnio przyszło olśnienie: trzeba samemu zrobić to, co kocham najbardziej. Teraz wystarczy otworzyć lodówkę i delektować się lodami z orzechów włoskich.
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 266
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 68
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 70
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5380
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 266
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 68
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 70
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5380
Składniki
W pierwszej kolejności zmielić orzechy, następnie zagotować mleko. Żółtka z cukrem ubić na parze, wlać ciepłe mleko i nadal ubijać masę mleczno- jajeczną na parze. Gdy będzie jednolita, wsypać zmielone orzechy, aby zaparzyły się w ciepłej masie. Następnie zestawić naczynie z masą na ściereczkę, ubijać aż do ochłodzenia masy. Zimną masę przelać do pojemnika, schłodzić kilka godzin w zamrażalniku.
Smacznego.
Uwaga: Do momentu wlania mleka, masę ubijałam trzepaczką sprężynową, następnie zmieniłam na rózgową, aby zredukować efekt pryskania.