Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lody śmietankowe z jagodami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Składniki
Śmietanę ubij (powinna być ubita, ale nie sztywna). Żółtka utrzyj na puch z jedną łyżką zwykłego cukru. Białka ubij na sztywną pianę z resztą cukru.
Jagody przebierz i dokładnie umyj, po czym starannie je osusz (np. na sicie, od czasu do czasu lekko nim potrząsając, aby nie pognieść owoców). Następnie wszystko razem połącz (pamiętaj o odłożeniu części jagód do dekoracji).
Przygotowaną masę nałóż do niedużych naczyń, np. salaterek lub foremek o dekoracyjnej fakturze i wstaw je do zamrażarki. Trzymaj w niej lody aż do całkowitego zamrożenia.
Odłożone do dekoracji jagody lekko zwilż przegotowaną wodą, a następnie bardzo delikatnie obtocz je w drobnym cukrze (jeśli takiego cukru nie masz, możesz zmielić zwykły cukier kryształ). Jagody obtoczone w drobnym cukrze będą wyglądały jak „oszronione”.
Gotowe lody wyjmij z zamrażalnika i ostrożnie wyłóż je z salaterek lub foremek na talerzyki, a następnie udekoruj jagodami „oszronionymi” cukrem oraz paroma listkami świeżej melisy lub mięty.
<strong>Śmietanę do lodów o wiele łatwiej ubijesz, jeśli wcześniej mocno schłodzisz ją w lodówce.</strong>Źródło: Świat kobiety