Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lody z sosem malinowym"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 24
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 23
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 24
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 23
Składniki
50 minut + 10 godz. Cena porcji około 1,30 zł
W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. Wsypujemy jagody, chwilę gotujemy. Gdy lekko przestygną, miksujemy.
Zimną śmietanę i zimne mleko łączymy, wlewamy do wystudzonych jagód. Starannie mieszamy. Wlewamy do maszynki do robienia lodów i postępujemy według instrukcji producenta, a potem przekładamy do pojemnika, przykrywamy np. folią i wkładamy na 8-10 godzin do zamrażalnika.
Jeśli nie mamy maszynki do robienia lodów, od razu umieszczamy masę w zamrażalniku. Od czasu do czasu wyjmujemy i mieszamy łyżką lub miksujemy, by rozbić kryształki lodu. Tę czynność powtarzamy kilka razy.
Sos: Maliny gotujemy z łyżką wody. Do gorącego sosu dodajemy łyżkę cukru pudru (sos można zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej, rozprowadzoną zimną wodą), mieszamy, chwilkę gotujemy i przecedzamy przez sito. Lody polewamy sosem i od razu podajemy.
Wartość odżywcza jednej porcji 146 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 36 gŹródło: Rewia