Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lukrowa babka cytrynowa"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 184
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 184
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,10 zł
Z pomarańczy i cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do masła dodajemy cukier, startą skórkę i ucieramy na puszystą masę. Następnie łączymy stopniowo z jajami. Na koniec do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli na przemian z kwaśną śmietaną i połową soku z cytrusów.
Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Na wierzchu robimy nożem nacięcie na całej długości. Pieczemy 40–45 minut w 180oC. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Cukier puder ucieramy z pozostałym sokiem z pomarańczy i cytryny aż powstanie lukier, którym pokrywamy ciasto. Dekorujemy kandyzowaną skórką cytrynową.
Wartość odżywcza porcji 250 kcal. Białko 4 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 36 gŹródło: Rewia