Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lukrowane czerwone jabłuszka"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 165
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 165
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. Foremki na muffiny wyłóż czerwonymi papilotkami. W misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, 1 szklankę cukru pudru i łyżkę mielonego cynamonu.
W osobnym naczyniu połącz jajka, mleko, sok jabłkowy oraz olej. Mokre wlej do suchych, wymieszaj szpatułką. Dodaj obrane, pozbawione nasion i drobno posiekane lub starte na tarce o dużych oczkach jabłko.
Powstałą masę rozłóż do foremek. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut (lub do suchego patyczka). Wyjmij, pozostaw w papilotkach, ostudź.
Pomarańczę sparz, wyszoruj, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pozostały cukier puder wymieszaj z 2-3 łyżkami soku pomarańczowego, połową łyżeczki otartej skórki i czerwonym barwnikiem. Posmaruj muffiny. Ozdób korą cynamonu i cukrowymi listkami.
Czas ok. 40 min; porcja – 280 kcal, cena 1 zł, 12 porcji.
Aby lukier do muffinek i innych słodkich wypieków był błyszczący, a do tego nie pękał, warto do ucieranych składników dodać oliwę lub olej słonecznikowy. Na szklankę cukru pudru oraz 2-3 łyżki płynu (soku z cytryny, pomarańczy, wody itp.) wystarczy dodać 2 krople tłuszczu.Źródło: Świat kobiety