Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lukrowane pączki"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 164
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 164
Składniki
Drożdże rozprowadzam z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiam w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować. Żółtka ucieram z resztą cukru. Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli. Łączę z zaczynem, utartymi żółtkami, skórką z cytryny oraz posiekanym masłem. Dokładnie wyrabiam, pod koniec dodając ocet. Przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Nabieram po łyżce ciasta, rozgniatam. Na placuszek nakładam łyżeczkę konfitur. Zaklejam, formując kulę. Gdy zrobię wszystkie pączki, układam je na blasze złączeniem do dołu i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 min. W garnku rozgrzewam olej ze smalcem. Smażę na tym pączki na złoto z obu stron. Osączam na ręczniku papierowym. Lukruję, dekoruję skórką pomarańczową.
<strong>Magdalena Tabaczyk z Barwina</strong>Źródło: Tina