Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Drożdże pokrusz, dodaj szczyptę cukru, mąki i 2 łyżki ciepłej wody. Wszystko utrzyj na gładko i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na 10-15 min.
Do miski przesiej mąkę, dodaj olej, ciepłą wodę, sól oraz rozczyn. Wszystkie zagnieć na elastyczne i gładkie ciasto. Włóż z powrotem do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto ponownie zagnieć i podziel na 4 części. Z każdej części odkrój po 2 niewielkie kawałki ciasta i uformuj z nich uszy. Pozostałe części ciasta rozwałkuj na okrągłe placki, formując wyższy brzeg.
Do każdego placka dociśnij dwoje uszu. Placki ułóż na blasze, posmaruj każdy łyżką keczupu, ułóż plasterki sera i szynki drobiowej. Piecz około 10 minut w temperaturze 200° C.
Pizzę wyjmij z pieca, z przekrojonych oliwek zrób oczy, z tartej marchewki – grzywę. Nos i buzię wykrój z szynki wieprzowej, na nosku ułóż ziarenka pieprzu. Buzię zaznacz keczupem, wąsy ułóż ze szczypiorku i od razu podawaj.
<strong>: 45 minut. Porcja: 315 kilokalorii.</strong>
Im wyższa temperatura pieczenia, tym cieńsze i mniej wyrośnięte będzie ciasto drożdżowe na pizzę.Źródło: Świat i Ludzie