Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20717
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 61
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5212
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20717
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 61
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5212
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 80
Składniki
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i mlekiem. Dodaj 10 dag mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, dołóż utarte z cukrem żółtko, surowe jajko, resztę mąki oraz rozpuszczone masło. Wyrób i przykryj.
? Mak zalej wrzątkiem, odcedź i zmiel trzykrotnie. Dodaj rozpuszczone masło, cukier, miód oraz bakalie. Całość przesmaż, a po przestudzeniu połącz z pianą z białek.
Ciasto rozwałkuj, rozsmaruj je masą, pozostawiając czyste brzegi, i zwiń w rulon.
Włóż makowiec do natłuszczonej, posypanej mąką formy z kominem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 minut w temp. 200°C.Źródło: Telemax