Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makowy wieniec na święta"
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 360
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 96
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 48
Polecam.
Odsłon: 59
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 360
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 96
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 48
Polecam.
Odsłon: 59
Składniki
Mak zalej wodą, gotuj godzinę na małym ogniu. Osącz, przepuść trzy razy przez maszynkę. Utrzyj z połową cukru. Dodaj 5 dag stopionego masła, 1 op. cukru waniliowego, 3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, skórkę otartą z cytryny, garść orzechów i pianę ubitą z 4 białek.
Drożdże utrzyj z łyżeczką cukru, odrobiną ciepłego mleka i mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Na parze ubij 4 żółtka z pozostałym cukrem. Resztą wrzącego mleka zaparz 1/5 mąki. Dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostałą mąkę, jajka, masę żółtkową i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Dodaj resztę stopionego masła i cukier waniliowy. Ponownie wyrób i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Każdy posmaruj masą makową. Zwiń strucle, przełóż do dwóch form na wieniec. Piecz 45-50 min w 200 st. Dowolnie ozdób.
Czas ok. 90 min; porcja – 290 kcal, cena 1,20 zł.Źródło: Świat kobiety