Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Malinowy ucieraniec"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
ok. 75 minut.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z 7,5 dag cukru. Kolejno dodawać żółtka, likier amaretto oraz mascarpone. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i resztą cukru. Delikatnie domieszać do ciasta. Dołożyć maliny. Wymieszać łyżką.
Podłużną foremkę (11x30 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Nałożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego od 175°C. Piec 60 minut. Ciasto studzić 15 minut w foremce. Potem przełożyć na kratkę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco