Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Małopolski karp w galarecie"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 284
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 284
Składniki
Warzywa umyj i obierz, rybę dokładnie opłucz. Warzywa włóż do garnka, dodaj łyżkę rodzynek. Całość zalej wodą, dodaj przyprawy i na wolnym ogniu ugotuj wywar.
Następnie do wywaru warzywnego włóż pokrojonego na porcje karpia i na wolnym ogniu gotuj go przez około 20 minut, uważając, by się nie rozgotował.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Ugotowanego karpia ostrożnie wyjmij z garnka, natomiast wywar przecedź, po czym rozpuść w nim żelatynę. Dokładnie schłodź.
Gdy wywar z żelatyną powoli zacznie tężeć, odrobinę galarety wlej na ochłodzony półmisek i zastudź. Na tym ułóż pokrojone w cienkie słupki warzywa. Zalej kolejną porcją galarety (najlepiej wlewać ją powoli, po jednej łyżce). Następnie całkowicie zastudź.
Na stężałej galarecie ułóż ugotowane dzwonka karpia (powinny być mocno schłodzone), posyp je resztą rodzynek.
Udekoruj plasterkami cytryny. Zalej pozostałą tężejącą galaretą. Odstaw w chłodne miejsce, by zastygła, najlepiej na całą noc. Podawaj np. z chrzanem.Źródło: Świat kobiety