Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mandarynkowiec"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 425
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 425
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Białka ubij z 8 dag cukru. Połącz obie masy, dodaj mąkę i mak. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp mielonymi orzechami. Piecz 12-15 min w 180 st. Ostudź, przekrój na trzy blaty.
Z mleka, 5 dag cukru i budyniu ugotuj krem, schłodź. Zmiksuj z masłem. Jeden blat posmaruj 1/3 dżemu (pomarańczowego lub morelowego) i kremem (część odłóż do dekoracji). Przykryj drugim blatem i resztą dżemu.
Mandarynki obierz, podziel na cząstki. Kilka odłóż, resztę poukładaj na dżemie. Przykryj ostatnim blatem ciasta. Lekko dociśnij i schłodź. Gotowe ciasto dekoruj kleksami z odłożonego kremu budyniowego i cząstkami mandarynek.
czas ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety