Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuleczki herbatnikowo - marcepanowe, oblane czekoladą. Pyszne i aromatyczne - idealne do kawy.
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 819
Polecam.
Odsłon: 1040
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 119
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 819
Polecam.
Odsłon: 1040
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 119
Składniki
Migdały możemy sparzyć i zmielić sami lub kupić już mielone - ja wybrałam drugą opcję. Mielone migdały mieszamy z cukrem pudrem i 2 łyżkami syropu lub likieru Amaretto. Zagniatamy aż powstanie w miarę zwarta masa marcepanowa. Herbatniki kruszymy na bardzo małe kawałki - można to zrobić np wałkiem do ciasta. Herbatniki mieszamy z marcepanem i znów wyrabiamy zwartą masę. Dodajemy po łyżce Amaretto, aż masa przestanie się kruszyć. Jeśli dodajecie syrop a nie likier, warto dodać też łyżkę rumu. Mokrymi rękami formujemy kulki i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Z tej porcji wyszło mi 16 kulek
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wrzucamy do niej kulki. Otaczamy je w czekoladzie. Wykładamy do wyschnięcia na talerz, najlepiej do lodówki. Marcepanki są słodkie, więc warto przed podaniem posypać je gorzkim kakao.