Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marcepanowa pychotka"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 268
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 72
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 74
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 268
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 72
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 74
Składniki
Ubij pianę z jajek i cukru. Dodaj mąkę, kakao i pokrojone grubo orzechy laskowe. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (okrągłej lub w kształcie gwiazdy) i wygładź powierzchnię. Piecz korpus w piekarniku nagrzanym na 170°C przez około 40 minut.
Jeżeli pieczesz tort w okrągłej tortownicy, przygotuj z papieru szablon w kształcie gwiazdy. Kiedy korpus wystygnie, przyłóż szablon i wykrój gwiazdę.
Serek mascarpone wymieszaj z twarogiem i cukrem wanilinowym. Część kremu rozsmaruj na korpusie. Resztą napełnij worek cukierniczy a następnie wyciśnij na obwodzie tortu kopczyki.
Rozwałkuj marcepan na poprószonej cukrem pudrem stolnicy tak, aby powstał cienki, mały placek. Wykrój z niego różnej wielkości gwiazdki i udekoruj nimi tort.
Czas przygotowania: ok. 80 minut. Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 386 kcal.Źródło: Na żywo